Toyota може да бъдат изхвърлени от Венецуела

Президентът на Венецуела Уго Чавес е известен с това, че си пада малко бунтар и винаги е готов да преследва интересите на страната си независимо дали някоя голяма сила ще се опита да го спре. Обикновено, когато става дума за подобна голяма сила, става дума за някоя държава, но в случая голямата сила е огромен автомобил консорциум . . . Toyota.

Така Чавес съобщи, че Toyota може да бъдат изхвърлени от страната му, ако японският автомобилен производител продължи да настоява да не конструира заместник на Land Cruiser 70 4×4 във Венецуела. Чавес смята, че автомобилът за пресечен терен е особено важен за осигуряването на транспорт в не толкова добре развитите части на страната.

От Toyota са отвърнали с това, че вече са поискали разрешение да внасят Land Cruiser, и то още доста преди коментарите на Чавес. От компанията твърдят, че венецуелското правителство все още не се е произнесло по повод на някои лицензионни детайли. Съответно венецуелското производство на Land Cruiser 70 бе преустановено през 2007 година, като от правителството бяха уведомени предварително за отмяната на модела.

Съответно Чавес направи заплашителните коментари миналата сряда, 23 декември, по време на събитие в Каракас. И вярвайки, че неговото правителство може да принуди Toyota да произвежда въпросния необходим за тях модел, той каза: „И ако откажат да го направят, тогава те трябва да напуснат, а ние ще доведем друга компания. Китайците искат да дойдат, а те също правят подобни модели.”

Ако Toyota бъдат изхвърлени от страната, Чавес вероятно ще поиска да конфискува фабриките на Toyota във Венецуела, като вероятно ще ги използва, за да създаде и да приюти там производството на нова национална автомобилна компания. Това в никакъв случай не изглежда невъзможно, имайки предвид факта, че откакто Чавес стана президент през 1999 година, той е национализирал местните енергийните и нефтени индустрии и съответно може да се разпорежда с тях, както сметне за уместно . . .

„Компаниите, които дойдат в нашата страна, трябва да са готови да пренесат технологиите си у нас” – казва Чавес. „Ако не пожелаят да го направят, те трябва да си тръгнат. Приканвам ги да си вземат нещата и да си тръгват.”

Toyota са помолили за дипломатическа помощ от японското правителство, подчертавайки, че от офиса на Чавес така и не са се свързвали с автомобилния производител, за да обсъдят проблема.